Natuurbegraven. Bewuste keuze of een trend?
Natuurbegraven in Nederland lijkt een trend te te worden. Op verschillende plekken in Nederland zijn de laatste jaren natuurbegraafplaatsen geopend. De bedrijven die een graf op een natuurbegraafplaats aanbieden, presenteren het als laatste rustplaats ‘in harmonie met de natuur’ en ‘in één keer alles geregeld’.
Is dat zo?
Natuurbegraven is steeds populairder en er is zelfs een voorstel om natuurbegraven in de Wet op de Lijkbezorging op te nemen. Was dit een bewuste keuze of wordt dit een trend? Alhoewel verwijzen naar de dichtstbijzijnde begraafplaats wel zo gemakkelijk is geven we toch een aantal voordelen en overwegingen voor een natuurbegraafplaats op een rij.
Milieuvriendelijk
Natuurbegraven is de meest milieuvriendelijke en voordeligste vorm van begraven. Natuurbegraven is vaak niet alleen een bewuste keuze van degene die in de natuur begraven wil worden. Ook als er geen uitvaartwensen bekend zijn kiezen nabestaanden voor de sfeer van de natuur, de bezieling en de rust van de omgeving om terug te komen na de uitvaart. Op de natuurbegraafplaats komen nabestaanden regelmatig terug. Als je door het bos of over de heide loopt moet je goed kijken om te zien dat het een natuurbegraafplaats is. Hier en daar zie je een boomschijfje met een naam er op.
Voor de eeuwigheid
Natuurgraven zijn voor de eeuwigheid. Wat we hier doen is de cultuur van het levenseinde in de natuur brengen. Een lichaam wordt weer opgenomen in de cyclus van de natuur. De kisten of in sommige gevallen de urnen zijn van ecologisch afbreekmateriaal. De gedenktekens, zoals boomschijven zijn van natuurlijke materialen. Uiteindelijk vergaat ook dat terwijl de herinnering en de plek blijft. In feite is het zo dat we met de kosten van een natuurgraf de exploitatie van het natuurgebied verzorgen. Dit gebeurt met verstand en expertise van natuur- en bosbeheer. Zo blijft een natuurgebied in stand en groeit een natuurbegraafplaats geleidelijk uit tot een bos vol verhalen.
Rust en ruimte voor iedereen
Op de natuurbegraafplaats is rust en ruimte voor iedereen. We zien dat er vooral veel rust en ruimte is voor de uitvaarten zelf. De rituelen rondom de uitvaarten kan iedereen zelf naar eigen inzicht invullen. Midden in het bos of op de weidse heide. Er is ruimte voor mensen van alle culturen, levensbeschouwingen en religies. Met een gps-systeem kunnen we precies een plaats bepalen en registreren zodat de begraafplek altijd wordt teruggevonden. De natuurbegraafplaatsen houden zich aan de gedragscode die door de Branchevereniging (BRANA) is opgesteld. Zij worden daarop ook getoetst.
Bij leven gereserveerd
Ongeveer 80% van de natuurbegraafplekken worden bij leven gereserveerd. Daarom past dit onderwerp zo goed bij een voorbespreking om alle betrokkenen hierover na te laten denken en te laten ervaren wat het verschil is tussen een reguliere begraafplaats en een natuurbegraafplaats.
Neem gerust contact met ons op:
telefoonnummer 0345-549360 of
mail naar info@dewitteroosuitvaartverzorging.nl
Ga kijken en beleef het zelf
Al eens op een natuurbegraafplaats geweest? Ga er naar toe en beleef zelf deze mediatienatuur en laat je inspireren hoe een uitvaart eruit ziet buiten in de natuur. Er is rust en ruimte om in het bos van de natuurbegraafplaats voor een uitgebreide afscheidspechtigheid. Veel natuurbegraafplaatsen zijn uitgerust met een soort auditorium, voorzien van houten banken of zitplaatsen en mooie sculpturen. Daarom is een natuurbegraafplaats zelf een prima uitvaartlokatie.
Contact
De Witte Roos Uitvaartverzorging / Hanny van Keulen, Gouwestraat 12, 4105 ZK Culemborg, 0345-549360 of 06-26236207 /info@dewitteroosuitvaartverzorging.nl| KvK 70959730 | BTWnr NL112202949B02 / vrij van BTW / IBAN: NL10KNAB0257137122