Uitvaart in coronatijd

Coronaregels voor uitvaarten.

Bijgewerkt op 26 april 2021

Vanaf 28 april 2021 mogen bij een uitvaart maximaal 100 personen (volwassenen en kinderen) aanwezig zijn. Dit is exclusief personeel. Uiteraard wel met inachtneming van o.a. de 1,5 meter afstandsregel. Niet iedere uitvaartlocatie staat 100 personen toe.

Mondkapjes

Voor alle openbare ruimten in Nederland geldt een mondkapjesplicht. Het mondkapje mag af als je zit, het mondkapje moet op als je rondloopt. Dit geldt voor iedereen, ook voor personeel en uitvaartleider. Sprekers mogen tijdens het spreken het mondkapje af.

Thuisbezoek

de overheid adviseert voor thuisopbaringen en thuiscondoleances:

 • Maximaal 2 bezoekers per dag
 • Er moet voldoende ruimte zijn om de 1,5 meter afstand te bewaren;
 • Met thuisbezoekers wordt bedoeld iedereen die niet tot het eigen huishouden behoort;
 • Kinderen onder de 13 jaar hoef je niet mee te tellen bij het aantal bezoekers en zij hoeven ook geen 1,5 meter afstand te bewaren (deze kinderregel geldt ook voor externe locaties).

Registratieplicht

De Nederlandse Veiligheidsregio’s handhaven inmiddels de registratieplicht voor alle bijeenkomsten.  

Zodra de horeca weer open is:

Vindt er een uitvaart of condoleance plaats op een horeca-locatie dan is de eigenaar van de locatie verantwoordelijk voor het treffen van de RIVM maatregelen. Natuurlijk willen we niet dat er een boete valt op de uitvaart. Daarom overleggen we altijd met de eigenaar van de locatie, de desbetreffende gemeente-ambtenaar of veiligheidsregio.

Algemeen

Geen handen schudden, zo vaak mogelijk handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en 1,5 meter afstand van anderen houden.

Voor alle onderstaande richtlijnen en regels geldt: met inachtneming van de 1,5 meter afstand voor personen die niet tot hetzelfde huishouden horen.

Laatste verzorging en opbaren

Rouwbezoek

 • Rouwbezoek thuis: niet meer dan 1 personen bezoek tegelijkertijd, kinderen tot 13 jaar worden niet meegerekend.
 • Rouwbezoek rouwcentrum : Er mag bij het rouwbezoek een kopje koffie aangeboden worden, zie catering tijdens de uitvaart.

De uitvaart (zowel crematie als begrafenis)

 • De regels zijn  nog steeds:
  • binnen: Maximaal 50 personen bij een uitvaartplechtigheid. Dit is exclusief personeel, voorganger, uitvaartbegeleider, spreker en musici.
  • buiten:  buitenlocaties zijn toegestaan voor meer dan 50 personen, in overleg met betreffende gemeente of veiligheidsregio.
 • Erehaag: Is dit nu wel of niet toegestaan? Dit verschilt per regio en per gemeente. Iedere gemeente handelt naar de richtlijnen van de veiligheidsregio waar die gemeente onder valt. Indien je een erehaag verwacht of wilt organiseren, dan nemen wij voor de zekerheid contact op met de gemeente voor toestemming. Bovendien kunnen zij je helpen bijvoorbeeld door extra toezicht.

Catering tijdens uitvaart

Catering hoort bij de uitvaart, dus hiervoor geldt maximaal 50 personen. Het max. aantal personen is exclusief personeel. Grotere groepen zijn mogelijk in overleg met gemeente of veiligheidsregio mits de accommodatie voldoet aan alle RIVM eisen.

Lees ook: Richtlijnen catering uitvaarten

Bronnen:

RIVM en BGNU.nl en Rijksoverheid.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.