Uitvaart in coronatijd

VANAF 25 FEBRUARI 2022 GELDEN ER GEEN CORONAREGELS MEER VOOR UITVAARTEN TOT 500 PERSONEN

  • Geen mondkapjesplicht meer
  • Geen anderhalve meter afstands meer
  • Geen vaste zitplaatsen meer in de koffiekamer
  • Geen beperkte aula-bezetting meer
  • Thuisbezoek en thuis rouwbezoek mag weer
  • 24-uurs kamers zijn weer open


Bij een positieve Covid-test voorafgaande aan de uitvaart geldt een isolatieplicht van 5 dagen ipv 7 dagen, mits 24 uur geen klachten.

Bijgewerkt op 16 februari 2022. Onderstaande regels zijn voorlopig verleden tijd.Coronaregels voor uitvaarten tot 25 februari 2022.

Bijgewerkt op 6 februari 2022

Veilig naar een uitvaart: We hanteren de RIVM-regels voor uitvaarten en volgen dagelijks de actuele stand van zaken met betrekking tot wijzigingen in de regelgeving en mogelijkheden. Inmiddels hebben we veel ervaring en voldoende voorbeelden en suggesties hoe we toch uw wensen kunnen invullen binnen de regelgeving. 

Max. aantal personen en zitplaatsen

Onder andere DELA crematoria handhaven een max aantal personen per uitvaartlocatie. Zitplaatsen zijn verplicht, ook bij condoleance, met uitzondering van de doorloopcondoleance. Uiteraard wel met inachtneming van o.a. de 1,5 meter afstandsregel. Let op: Niet iedere uitvaartlocatie staat een onbeperkt aantal personen toe. Dit is gerelateerd aan het beschikbare vierkante meters.

Mondkapjes

Voor alle openbare ruimten in Nederland geldt weer een mondkapjesplicht. Het mondkapje mag af als je zit, het mondkapje moet op als je gaat staan of rondloopt. Dit geldt voor iedereen, ook voor personeel en uitvaartleider. Sprekers mogen tijdens het spreken het mondkapje af.

Thuisbezoek

  • Officieel geldt voor thuisbezoek max. 4 personen per dag.
  • Er moet voldoende ruimte zijn om de 1,5 meter afstand te bewaren.

Registratieplicht en coronacheck

Voor uitvaarten en condoleances geldt geen registratieplicht of coronacheck aan de deur.

Rouwbezoek en condoleance

Vindt er een uitvaart of condoleance plaats op een horeca-locatie: de eigenaar van de horeca-locatie bepaalt het max. aantal bezoekers. Dit is gerelateerd aan de 1,5 meter regel ten opzichte van beschikbare vierkante meters. Wij hebben hierover regelmatig contact. De eigenaar van de locatie verantwoordelijk voor het treffen van deze RIVM maatregelen. Ook bij de horeca geldt: zitplaatsen verplicht.

Algemeen

Geen handen schudden, zo vaak mogelijk handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en 1,5 meter afstand van anderen houden.

Voor alle richtlijnen en regels geldt: met inachtneming van de 1,5 meter afstand voor personen die niet tot hetzelfde huishouden horen.

Laatste verzorging en opbaren

Dit mag ook thuis plaatsvinden. Voor zowel thuisopbaring als bijvoorbeeld in een uitvaartcentrum gelden de RIVM richtlijnen voor postmortale dienstverlening.

Rouwbezoek

Voor rouwbezoek extern, bijvoorbeeld in een uitvaartcentrum, bepaalt de locatie het max. aantal bezoekers.

De erehaag

Erehagen zijn toegestaan met in achtneming van de 1,5 meter afstandsregel.

Bron:

RIVM en BGNU.nl en Rijksoverheid.nl

Meer informatie en inspiratie voor uitvaarten

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.